23 Eylül 2012 Pazar

Misyon mu önce misyoner mi…



Toplam 2991 oyun dağıldığı tabloya bakınca görünen, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca, Türkiye’de misyoner dendiğinde ilk akla gelen isim. Kendisi eski büyük listenin başındaki yerini, haftalık ankette de korudu; başlangıçtaki seçilme sayısı 310 idi, haftalık anket süresinin sonunda 341’e yükseltti. Hafta boyunca ankette görüş belirten 40 ziyaretçiden 31’inin oyunu aldı.
Haftaya ikinci sırada başlayan, “okullarda yabancı dil yerine Türkçe’nin eğitim dili olması gerektiği” iddiasıyla da kamuoyunun gündeminde olan Oktay Sinanoğlu da yerini korudu; 308 ile haftaya başlayan Sinanoğlu, 336 ile bitirdi; 40’tan 28 aldı.
Üçüncü sırada Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan (283) vardı. Haftalık süre sonunda da yerini korumakla birlikte, ölümünün ardından, kendisi de derneği de kamuoyunun ilgisinden uzaklaşmış görünüyor: 40 ziyaretçiden 11’i halen misyonun devam ettiği kanısında.
Dördüncü sıradaki (241) Duygu Asena, ölümünün üzerinden, Saylan’a göre daha çok zaman geçmiş olmasına rağmen, halen kamuoyunda daha bilinir / sahiplenilir gibi. 40 oydan 21’ini alarak, seçilme sayısını 265’e çıkarmış.
Haftaya, 209 ile beşinci sırada başlayan Candan Erçetin, süreyi yine aynı sırada tamamlamış olmakla birlikte, her 4 ziyaretçiden 3’ünün oyunu alarak, (239), Karaca’dan sonraki en iyi atağı yapmış görünüyor.
AKUT Lideri Nasuh Mahruki (199) de başladığı yerde, altıncı sırada haftayı bitirdi ve Candan Erçetin’in “her 4’ten 3” başarısını paylaşıyor (229).
7 ve 8’deki isimler, Erdoğan Teziç ve Ömer Madra; yerlerini korumuşlar, fakat zikre değer bir hareket yok.
Buna karşılık haftaya 11. sırada (126) başlayan Yaşar Nuri Öztürk, Nihat Gökyiğit ve Victor Ananias’ı birer basamak aşağıya ittirerek dokuzuncu sıraya gelmiş (155). 40 ziyaretçinin 29’u, Yaşar Nuri Öztürk’ün misyonuna uyanık.
Haftaya ilk 10’da başlayan “ekolojik yaşam” misyoneri Victor Ananias, süre tamamlandığında ilk 10’dan düşmüştü. Çok genç yaşta ölümünün bunda rolü olsa gerek.
Bu ankette başından beri en ilginç isim İbrahim Betil; çocuk eğitimiyle ilgili çeşitli kampanyalarla sürekli kamuoyunun gündeminde olan Betil, ilk 10’da yer bulamıyor. Haftaya 15. sırada (50) başlayan Betil, sadece 8 kez seçilmiş. Buna karşılık “bilinçli cinsel hayat” misyoneri Haydar Dümen 16. sıradaki yerini korumuş ama seçilme sayısını 24’ten 46’ya çıkarmış; 40’tan 22 Haydar Dümen’e kulak veriyor görünüyor.
Kalp Sağlığı misyoneri, ABD’de çok daha popüler olan Mehmet Öz de kamuoyundaki izini derinleştirenlerden; haftaya 9 kez seçilmiş olarak 23. sırada başlayan Öz, 40 ziyaretçiden 25’inin oyunu almış (34) ve 17. sıraya tırmanmış.


Yeni haftanın anketi yine yeni bir anket: Cumhuriyete İhanetin 100’ü. Yaşadığımız günlerin, bir ülkenin / toplumun normal gelişim / evrim süreci olduğunu düşünüyorsanız, bu anket sizi çekmez. Bu anket, hem ülkenin genel gidişatının ve hem de toplumun adeta adım adım bir program doğrultusunda değiştirilmekte olduğu gibi bir algısı olanlar için. Yaşadığımız günlerde, cumhuriyetin başlangıcındaki ideallerin aksine, bir parçalanma / ufalanma / kırılma / dökülme / çürütme süreci algılıyorsanız, lütfen yakın tarihe geri dönüp bakın ve toplumun / ülkenin buraya kimlerin eliyle ve neler yapılarak getirildiğini teşhis etmeye çalışın ve cumhuriyete ihanet figürlerini görünür hale getirin: kimler ve neler, modern cumhuriyeti “medeniyetin yüksek ufkundan” her gün biraz daha uzaklaştırıyor. Liste katılımcıların önerileriyle oluşacak. İlginize teşekkürler. 23 Eylül 2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder